kraftpetervæltemig

Ordklasse: Adverbium (biord)
Udtale: [ˈkʁɑfdˈpeˀdʌˈvεldəˈmɑj]
Variationer: kraftpetervælteme, kraft peter vælte mig, petervælteme, peter vælte mig
Type: Sygdomsbandeord
Bandeordets styrke (fra 1 – 5): 3
Lignende ord: denondelynemig, du godeste, dæleme, edderbroderemig, fanden gale mig, fandeme, guddødeme, knageme, kraftedeme, kraftstejleme, pokkerme, sateme, sgu, sørme, søren, sørenjenseme, sørens

Hvad betyder kraftpetervæltemig?

Kraftpetervæltemig er et dialektalt bandeord, der bruges til at udtrykke overraskelse, irritation eller lignende. Ordet fremgår ikke i Den Danske Ordbog, men man kan sagtens støde på det både i skønlitteratur, tale og artikler.

Ligesom med vendinger som pis og papir, røv og nøgler – og den mere nærliggende sørenjenseme, er der ikke nogen logisk forklaring på, hvordan kraftpetervæltemig hænger sammen. Og sådan er det med mange bandeord – de er opstået i kreative, daglige vendinger og har ikke nødvendigvis en lang historie bag sig, der forklarer deres budskab eller struktur.

Kraftpetervæltemig fungerer dog ganske fint som bandeord, fordi ordet er langt og har en god lyd over sig. Både kraft og peter starter med såkaldte lukkelyde, altså lyde hvor luften fra lungerne først blokeres af læberne eller ganen, før den får lov til at strømme ud. Det giver en mulighed for virkelig at PUSTE igennem de to første stavelser. Samtidig er der lidt mere åbne konsonantlyde i vælte og mig (en hæmmelyd og en nasallyd), og væltemig funger som en slags mildere ekko af kraftpeter. De to halvdele af ordet skaber altså en god rytme.

Derudover er kraftpetervæltemig en sammentrækning af flere ord, der leder tankerne hen på mere traditionelle bandeudtryk. Fx spiller kraft (eller kræft, som det i virkeligheden er) en væsentlig rolle i udtrykkene kraftedeme og kraftstejleme. Peter virker som en humoristisk pendant til Søren i udtryk som sørenjenseme eller sørme. Væltemig – eller alternativet vælteme – minder en anelse om dæleme. Og så er endelsen -mig jo et særkendetegn for alle de klassiske bandeord, der indeholder selvforbandelser, dvs. bandeord hvor vi kalder ondskab, sygdom og lignende ned over os selv for at forstærke vores udsagn, fx denondelynemig, guddødeme og saftsuseme.

En sidste finurlighed er vinket til væltepeteren, altså den klassiske cykel med det store forhjul, der i udtrykket kraftpetervæltemig er vendt om til petervælte. Det skaber – for dem, der kender væltepeteren – en ekstra lille overraskelse i sproget.

Eksempler på kraftpetervæltemig i en sætning

Kraftpetervæltemig om ikke Søren Jensen kommer cyklende på en væltepeter.

Det har du kraftpetervæltemig ret i, Peter Sørensen.

Hvem er Peter?

Peter er det mest almindelige drengenavn i Danmark. I 2024 er der 46.552, der hedder Peter.

Navnet Peter stammer fra Det Nye Testamente og er Jesu tilnavn til disciplen Simon (Johannesevangeliet 1, 42: ” ‘Du er Simon, Johannes’ søn; du skal kaldes Kefas’ – det er det samme som Peter.”).

Etymologisk stammer Peter fra det latinske Petrus (eller græske Petros), der er en gengivelse af det aramæiske Kefas, der betyder klippe.

Peter er en nyere form af det oprindelige danske Peder, hvor Per også stammer fra.

Hvad er en væltepeter?

En væltepeter er som nævnt en cykel med et stort forhjul og lille baghjul – den mest almindelige type cykel i 1800-tallet. Fordelen ved konstruktionen var, at pedalerne kunne monteres direkte på forhjulets aksel, så der var ingen kæde. Og det store hjul gjorde det lettere at komme frem. Til gengæld var den svær at komme op på, hvorfor ordet væltepeter er ganske beskrivende. Derudover er væltepeter i sig selv en humoristisk omskrivning – eller fordanskning – af det franske vélocipède.

Vélocipède er sådan set også et finurligt ord, en sammensætning af det latinske velox (“hurtig”) og pes (“fod”). Vélocipède betyder altså hurtigfod!