sateme

Ordklasse: Adverbium (biord)
Udtale: [ˈsæːtəmə] el. [ˈsæːdmə]
Variationer (uofficielle): sat’me, satme, satanedme, sataneddeme
Type: Religiøst bandeord
Bandeordets styrke (fra 1 – 5): 3
Lignende ord: denondelynemig, dæleme, edderbroderemig, eddermame, fanden gale mig, fandeme, guddødeme, knageme, kraftedeme, kraftstejleme, satan, sgu, spilleme, sørenjenseme, sørme

Hvad betyder ordet sateme?

Sateme er en sammentrækning af satan, æde og mig, hvor sidstnævnte er afsvækket til -me. Det er altså en kortere måde at sige satan æde mig på. Forkortelsen kan skyldes en naturlig udvikling i sproget, altså at vendingen har trukket sig sammen, efterhånden som folk har gået og ønsket, at Satan måtte æde dem, men det kan også skyldes en eufemisme, altså en sproglig forskønnelse, fordi vendingen historisk set har været lidt for offensiv. At kalde Satans vrede ned over sig har i hvert fald ikke været helt i tråd med de kristne skikke i sin tid.

Sateme kan også handle om andet, end at satan æder os. Ordet kan være en sammentrækning af satan tage mig, satan gale mig eller noget helt tredje – den midterste del af ordet er en smule svær at gennemskue. Men ordet æde ligger meget lige for, når vi skeler til et andet ord, som vi jævnligt ser i talesproget, nemlig satanedme (eller sataneddeme). Her er æde-delen ret tydelig. Satanedme er imidlertid ikke et officielt ord i Den Danske Ordbog, men det behøver jo ikke at forhindre nogen i at bruge det som bandeord, hvilket man ser med en simpel Google-søgning. Og sådan gælder det i øvrigt mange af vores bandeord. Bandeord har ligesom slang mange folkelige og kreative varianter.

Bandeordet sateme har sproglige venner, der er opbygget på samme måde, fx denondelynemig, dæleme, edderbroderemig, eddermame, fandeme, kraftedeme, pokkerme og sørme – og så er der endda flere. Alle disse sammentrækninger er såkaldte selvforbandelser, og den store mængde af dem afslører noget martyrisk over vores banderi gennem tiden, nemlig at vi er villige til at lade både Satan, Fanden, kræften, giften og Djævlen både æde, tage og fortrylle os, når vi har brug for at understrege vores følelser.

Når man siger, “Sateme om ikke jeg er frisk på en øl,” siger man sådan set, “Jeg er så begejstret og samtidig sikker på, at jeg skal have en øl, at Satan må komme og æde mig, hvis jeg tager fejl.”

Når man siger, “sateme om jeg gider curling,” siger man egentlig, “jeg er så sikker på, at jeg hader curling, at Satan skal være velkommen til at æde mig, hvis jeg lyver.”

Den selvforbandelse tænker man nok ikke over i praksis, slet ikke nu til dags. Men sprogligt set giver det god mening, at et udtryk får ekstra styrke på den måde. De fleste bandeudtryk får deres kraft ved at forarge eller være tabubelagte, og set i det lys giver det vel fin nok mening at være villig til at lade sig spise af Satan, bare fordi man ikke kan lide curling.

Du kan i øvrigt læse mere om Satan her.

Eksempler på sateme i en sætning

Jeg er sateme bare så glad for rosenkål!

Jeg kan sateme fornemme, du lyver, så nu kommer jeg og spiser dig. Hilsen Satan.