dælen

Ordklasse: Substantiv (navneord)
Udtale: [ˈdεlˀən]
Variationer: for dælen
Variationer (uofficielle): for dælan, dævlen
Type: Religiøst bandeord
Bandeordets styrke (fra 1 – 5): 1
Lignende ord: dæleme, dælens, gud, fanden, fandens, forbandet, forbasket, forpulet, helvede, helvedes, hulen, katten, lort, pis, pis og papir, pokkers også, røv og nøgler, satan, satans, shit, sytten, søren

Hvad betyder ordet dælen?

Dælen er en formildende omskrivning af Djævlen – eller en eufemisme, som det så fint hedder. Det er en måde at undgå at rende rundt og bruge Djævlen til at bande med – hvilket historisk set var en fordel, hvis man ville undgå at gøre præsterne alt for vrede. Med dælen slipper man for direkte at nævne ondskaben selv.

I dag er dælen blevet så almindeligt, at man nok sjældent ser den oprindelige form af ordet brugt som bandeudtryk. Det lyder fx lidt mærkeligt at sige, “for djævlen, den her is er god,” men man kan sådan set godt sige det.

Dælen er et ret mildt bandeord, ligesom med søren, katten og sytten, der er afledt af Fanden og Satan.

Kendte vendinger med dælen er fx for dælen eller den lidt mere folkelige dælendytme. Ret mange andre variationer skal man lede lidt efter – og bliver det for svært, må man ty til Djævlens sproglige fætre som Fanden, Satan eller Søren. Eller også skal man benytte sig af dæleme.

Eksempler på dælen i en sætning

For dælen, der er dælendytme ingen, der kan regne ud, at jeg bander lige nu.

Bander du? Du har vel for dælen overvejet, at dælen knap nok anses som bandeord længere?

Hvem er Djævlen?

Ligesom med Satan optræder Djævlen i Biblen (“Vi forsager Djævelen…”), som Guds modstander og repræsentant for alt det onde. Ordet Djævel stammer fra det græske diabolos, der har rod i begreber som at bedrage eller bagtale.

Både Djævlen og Satan stammer således fra fremmedsprog, hvilket det nordiske fanden faktisk ikke gør, selvom vi ofte betragter Fanden som synonym med Djævlen (læs mere om den historie her).