gud i himlen

Ordklasse: Interjektion (udråbsord), adverbium (biord)
Udtale: [ˈguð i ˈhemlεn]
Variationer: ved gud i himlen
Type: Religiøst bandeord
Bandeordets styrke (fra 1 – 5): 1
Lignende ord: bevares, denondelynemig, du godeste, fanden, fanden gale mig, gud, gudbevares, gudfader, gudfaderbevares, helvede, helvedes, herregud, hold kæft, jøsses, kors, kors i hytten, pokker, satan, sgu, sytten, vorherre til hest, vorherre bevares

Hvad betyder gud i himlen?

Gud i himlen er et mildt bandeudtryk, der bruges, når man vil understrege en følelse af overraskelse, irritation eller lignende. Det er så mildt et udtryk, at mange nok i dag blot ville kalde det et udråb (læs mere om forskellen på udråb og bandeord her).

Historisk set er det dog et bandeudtryk – på lige fod med udtryk som gud, vorherre til vejrs og kors. Ved første øjekast ligner disse udtryk fromme, højtidelige vendinger, men måden de bruges på, når man bander, er ikke helt den intention, den kristelige kirke havde med dem.

Man må ikke misbruge Guds navn, og når man fx siger, “Gu’ vil jeg da ej i skole,” så bruger man Guds hellighed i en dagligdags vending. Men netop fordi man ikke bør bruge ordet gud på den måde, så får udtrykket styrke. Sådan var det i hvert fald historisk, da kirken havde en større indvirken på vores gøren og laden.

Det samme gælder udtrykket gud i himlen. Siger man, “Gud i himlen, hvor jeg hader rosenkål,” så ville en præst fra 1700-tallet nok spørge, hvorfor den himmelske gud skal blandes ind i éns forhold til rosenkål.

I dag tænker de færreste over, hvad 1700-tals-præster har af holdninger til Gud og rosenkål, og nu er det i stedet bandeord, der tager udgangspunkt i sex og kroppens nedre sysler, der får os til at rynke på næsen.

Variationer til gud i himlen er gud, vorherre til vejrs, herregud, du godeste, gudbevares, jøsses, kors og sgu.

Skal man bande kraftigere med udgangspunkt i Gud og kirkens hellige symboler, kan man tage fat i guddødeme, kors i røven og vorherre på lokum.

Læs mere om gud her.

Eksempler på gud i himlen i en sætning

Gud i himlen, hvem putter dog rosenkål på pizza?

Du kan da ved gud i himlen smage på det, før du brokker dig!

Hvad er Himlen?

Ifølge Den Danske Ordbog stammer ordet himmel fra det norrøne himinn, muligvis af en rod med betydningen hvælve.

Hvælve stammer fra det norrøne hvelfa eller det tyske wölbe, der betyder noget der bøjer eller former sig i en bue.

Etymologisk set er himlen altså noget, der bugter sig over os, hvilket synes meget passende.

Når man siger gud i himlen, er det den kristelige definition af Himlen, man hentyder til. Og her er Himlen som bekendt Guds bolig – eller der hvor Guds vilje og det gode oprinder fra. Når vi beder fadervor (“ske din vilje på jorden, som den sker i himlen”), beder vi Gud om også at bringe det gode til jorden. Og Paradis, eller efterlivet, foregår således når Jorden og Himlen er smeltet sammen (“kødets opstandelse”). Himlen kommer altså rettere til jorden – end at sjælene ultimativt farer mod Himlen.

Det bibelske efterliv har som udgangspunkt intet med en tilværelse oppe i Himlen hos Gud at gøre. Der sidder heller ingen engle med harper – den ide tilhører folkereligiøsitet.