Ordklasse: Adverbium (biord)
Udtale: [ˈkʁɑfdˈsdɑjləmə]
Variationer: kraft stejle mig
Variationer (uofficielle): kraftstejlme
Type: Sygdomsbandeord
Bandeordets styrke (fra 1 – 5): 4
Lignende ord: denondelynemig, dæleme, edderbroderemig, eddermame, fanden gale mig, fandeme, guddødeme, knageme, kraftedeme, kraftpetervæltemig, saftsuseme, sateme, satan, sgu, sørme
Hvad betyder ordet kraftstejleme?
Kraftstejleme er en sammentrækning af ordene kræft, stejle og mig. Det er altså en forkortelse for må kræften stejle mig og er således et sygdomsbandeord, idet vi kalder kræftsygdommen ned over os for at udtrykke os særlig stærkt omkring noget.
Men hvad er stejle helt præcist? Det handler nok ikke om en hest, der stejler, som ellers er én betydning af stejle. Det drejer sig nok heller ikke om en stædig person, der stejler, fordi vedkommende ikke gider med til forældremøde.
Nej, vi skal tilbage til en mere grum tidsperiode, hvor vi havde en særlig måde at straffe forbrydere på. Frem til 1800-tallet kunne man nemlig indstille rovmordere, højforrædere og lignende storforbrydere til straf med hjul og stejle. Det betød, at forbryderen normalt blev radbrækket først, dvs. fik legemet knust med en kølle, mens vedkommende stadig var i live, hvorefter personen blev flettet ind i et hjul, som blev anbragt på en stejle – en høj stang. Formålet var både at ydmyge forbryderen og sætte et skræmmeeksempel for andre. Af kendte danskere, der blev blev lagt på hjul og stejle, er Johann Struensee, der i april 1772 blev halshugget og derefter lå på hjul og stejle i flere år, indtil kun knoglerne var tilbage.
Med den dunkle fortid i tankerne er kraftstejlemig noget af en martyrisk selvforbandelse, idet den betyder må kræften sætte mig på hjul og stejle. Man så at sige sætter sit postulat eller sin følelse op imod at blive radbrækket og placeret på et hjul af kræften selv.
Når man fx siger, “Jeg skal kraftstejleme ikke have lunkne kartofler,” så siger man altså indirekte, at man hellere vil tortureres af kræften end at have lunkne kartofler. Man har altså virkelig ikke lyst til lunkne kartofler – eller rettere: man har virkelig behov for at udtrykke sin aversion mod lunkne kartofler. Denne oprindelige betydning tænker de færreste dog nok over i dag, men styrken i bandeordet er der stadig (selvom bandeordet styrkemæssigt ikke kan konkurrere med nyere ord som fuck).
Kraftstejleme findes også i en version, hvor det er Fanden, der sætter én på hjul og stejle, nemlig fanden stejle mig.
Og er vi nu sikre på, at kraft skal forstås som kræft (altså med “æ”) i ord som kraftstejleme og kraftedeme? Ja, nogenlunde. Læs med her.
Og Fanden, ham kan du læse mere om her.