Hvor meget bander vi?

Hvor meget bander vi i løbet af en dag? Bander unge mennesker mere end ældre? Og bander vi mere nu end før i tiden? Svaret får du her.

Vi bander flere gange i timen

Hvor mange ord slipper mennesker egentlig løs om dagen, altså ud over bandeord? Nogle undersøgelser når frem til cirka 15.000 ord. Nogle sætter det lige under 10.000. Og ud af alle disse ord har man fundet ud af, at mellem 0,3 % – 0,7 % er bandeord.

Det betyder, at et gennemsnitsmenneske siger mellem 38 og 88 bandeord om dagen. Anslår vi, at vi er vågne og taler i 16 timer af døgnet, giver det i gennemsnit:

  • 4 bandeord i timen.

Eller sagt med andre ord: Vi bander hvert kvarter.

Om det er meget banderi, skal være op til dig at vurdere. Nogle artikler konkluderer, at det ikke er meget, og at vi sjældent bander. Andre mener, det er rigtig meget.

Konklusionen her må være, at det i hvert fald er ganske naturligt at bande, og at det er en fast del af vores sprogbrug. Og så skal man selvfølgelig huske, at det er et gennemsnit, og at nogen bander mere end andre.

Unge og ældre bander lige meget

I den forbindelse kunne man tro, at unge bander mest. Men ifølge Dansk Sprognævn bander unge og ældre lige meget – der er bare forskel på, hvilke typer af bandeord de benytter. De ældre hælder til de religiøse bandeord som sgu og fandens. De yngre hælder til sex- og afføringsbandeord som shit og fuck.

Det har ført til, at nogen medier mener, at de unge bander “grovere” end de ældre. Men det skal i så fald ses i lyset af historien. I middelalderen var sex- og afføringsbandeord ikke særligt overvældende – privatliv var en sjældenhed, og man var vant til at se folk gå på toilettet uden dør og udøve andre sysler i det offentligt rum. Omvendt var det meget groft at bande med udgangspunkt i Gud og Fanden – ja, faktisk kunne det ligefrem gøre ondt på Jesus.

Så jo, måske bander de unge “grovere”, men det skyldes naturligt nok, at vi henter ordene i det, der nu engang er mest tabu i den tid, vi lever i. Så man kunne også bare kalde de unge mere moderne.

Som et lille tvist bander alle faktisk mere, når de taler med unge mennesker – også de unge selv.

Bander vi mere i dag end tidligere?

Om vi bander mere i dag end tidligere skal ses i forhold til den periode, vi sammenligner med. Tager vi til England, var ordet fuck (kneppe) ikke det store problem indtil 1800-tallet, hvor middelklassen begyndte at drage inspiration fra latin, fx kopulere som et finere ord for kneppe. Det blev i den forbindelse anset for mindre fint at bruge den germanske version fuck, og fra 1795 til 1965 var ordet faktisk ikke at finde i en eneste engelsk ordbog, før The Penguin Dictionary langt om længe brød tabuet i 1969.

Og sådan har det også været med mængden af bandeord. Der har været perioder, hvor man har bandet meget, og perioder, hvor man har bandet mindre. Den ældre generation herhjemme husker måske at have fået en ordentlig omgang skældud, hvis de bandede (i 1950’erne og 1960’erne). Men så kom de frie 70’ere, og i dag slipper en teenager nemmere af sted med at råbe, “fuck, jeg vandt fandeme den her runde i Fortnite!”

Helt lavpraktisk er det svært at sammenligne med tidligere perioder, fordi vi mangler adgang til empiri. Hvor mange båndoptagelser har vi lige af vikingernes samtaler? Selv dagligdags samtaler fra 1960’erne kan være svære at finde, og der var desværre ikke mange, der tænkte på at analysere bandeord i gamle dage, så der i det mindste blev nedfældet nogle troværdige observationer.

Der er ikke kommet flere bandeord i aviserne

Hvad med aviserne – de må da efterhånden være blevet en ren slagmark af bandeord. Nej, noget tyder på, det ikke er tilfældet. Ifølge forskere fra Dansk Sprognævn optræder der ikke flere bandeord i medierne nu, end der gjorde tilbage i 2009. Der er tale om både citater og journalisternes egne ord, og du kan læse mere i den her nyhed: Bander aviserne mere i dag end tidligere?

Hvor meget, der bandes i medierne, kan du få en ide om i noget så velklingende som MediaCatch’s Fuck-O-Meter. Her ser man (på en januardag i 2024), at fuck og shit bliver mest brugt, og at der bliver bandet allermest i programmet 24syv Talent Live. Sammenlagt har der i det danske medielandskab været bandet 280 gange de sidste syv dage.