Kategorier
Nyt om bandeord

Forsvinder bandeord med tiden?

En ny undersøgelse besvarer et af de mest spændende spørgsmål, når det kommer til bandeord: Forsvinder bandeord med tiden? Og hvad bliver de erstattet af?

Der er nyt på bandeordsfronten, og det er en spændende nyhed af slagsen. En undersøgelse besvarer nemlig et af de mest diskuterede spørgsmål, når det kommer til bandeord:

  • Forsvinder bandeord med tiden?
  • Og hvis de forsvinder, hvad bliver de i så fald erstattet af?

844 danskere blev i 2011 spurgt, om de syntes, at en række dagligdags bandeord kan betragtes som være nøjagtigt dét, altså bandeord. Og 10 år senere blev en gruppe på 1216 respondenter stillet nøjagtigt samme spørgsmål.

Det er blevet til en undersøgelse, der afdækker en række interessante betragtninger. Lad os dykke ned i dem.

Der er stor forskel på hvad unge og ældre betragter som bandeord

Undersøgelsens måske største pointe er, at unge har en markant anderledes opfattelse af, hvad der er bandeord end ældre. De gamle religiøse bandeord betragter unge ikke som specielt kraftige, og et ord som sgu er det kun en femtedel af dem, der anser som værende et bandeudtryk.

Bandeord bliver svagere

En afledt pointe er derfor, at bandeord med tiden bliver svagere, forstået på den måde at de gamle bandeudtryk bliver brugt på en anderledes måde af de unge. De forsvinder ikke, men bliver til en mere ”uskyldig” del af det daglige sprog og bruges i knap så høj grad som kraftudtryk.

Et eksempel, der går endnu længere tilbage end denne undersøgelse, er ordet skam, der faktisk var et bandeord engang, men som de færreste vil betragte som et bandeord i dag (læs mere om skam nederst på denne side).

Vi benytter os i højere grad af sex- og afføringsbandeord

Ældre generationer af danskere benytter sig mest af religiøse bandeord (fx fandeme og sgu), der samtidig hører til den ældste kategori af bandeord. Unge generationer benytter sig mest af sex- og afføringsbandeord som fuck og shit. De unges bandeord kommer i højere grad fra engelsk.

Fuck er det største bandeord

Ud af de ti bandeord, folk er blevet bedt om at forholde sig til, topper fuck listen – både blandt ældre og unge. Ikke nødvendigvis i brug, vel at mærke, men som opfattelse af, hvad der er et bandeord. Fuck er det kraftigste bandeord, synes respondenterne, mens for pokker er det svageste. Fuck er samtidig det hyppigst brugte bandeord blandt unge, mens sgu er de ældres favorit.

Det er sprogbrug – ikke en sproglig definition

Det er værd at nævne, at undersøgelsen dækker folks brug og opfattelse af bandeordene. Rent sprogligt vil man – så længe vi bevarer dokumentationen – kunne dekonstruere bandeordene, kigge på deres oprindelse og herved være i stand til at karakterisere dem som bandeudtryk ud fra fx religiøse eller historiske parametre. Når man ser en avis skrive, at ”sgu er ikke længere et bandeord”, så er det selvsagt sprogbrugen, man henviser til.

Hvem har lavet undersøgelsen af bandeordene?

Undersøgelsen er foretaget over ti år. Rathje, Jensen og Grann har i henholdsvis 2011 og 2021 spurgt danskerne, hvad deres holdning er til 10 forskellige bandeord. Det er nøjagtigt de samme spørgsmål, der er blevet stillet, hvilket gør det muligt at følge udviklingen i holdningerne til bandeudtrykkene.

Kilde: Generationernes holdninger til bandeord – 10 år senere, 2022 af Rathje og Jensen.

En kommentar til “Forsvinder bandeord med tiden?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *