Ordklasse: Adverbium (biord)
Udtale: [sʌmən]
Type: Religiøst bandeord
Bandeordets styrke (fra 1 – 5): 1
Lignende ord: bevares, du godeste, dæleme, fanden, forbasket, gud, gudfader, hulens, jøsses, knageme, kors, sgu, skam, sytten, søren
Hvad betyder ordet såmænd?
Såmænd bruges til at understrege, at man accepterer, indrømmer eller konstaterer noget. Du kender nok verset, “Det er såmænd Jens Vejmand,” hvor vi mildt konstaterer, at vi har med den stakkels Jens at gøre. Eller spurven, der sidder stum bag kvist, “såmænd om ej det fyger!”
Det lille såmænd virker ganske hyggeligt, så hvad laver ordet på en hjemmeside om bandeord?
Svaret er, at det faktisk var et bandeord engang. Såmænd er en sammentrækning af så de hellige mænd hjælpe mig, der ifølge sprogforsker Marianne Rathje er opstået som en sammenblanding af eden ved alle helgener (eller alle hellige mænd) og udtrykket som bekendt (eller som alle ved). Såmænd minder altså om gudhjælpemig, hvor vi beder Gud om hjælp til at håndtere noget, der vækker forargelse eller overraskelse, fx når vi siger, “Gudhjælpemig om rødbederne ikke er blevet for gamle.”
Det er dog klart, at Gud ikke har tid til at hjælpe alle folk med gamle rødbeder, hvorfor det er en lidt forkert brug af hans hellige navn – og dermed altså et mildt bandeord.
Det samme har været tilfældet for såmænd. De hellige mænd, eller helgenerne, har ikke nødvendigvis tid til at hjælpe os, når vi opdager, at, “toilettet såmænd er utæt,” eller at, “bilen såmænd skal til service.”
Fordi såmænd i den grad er holdt op med at være et bandeord, er det netop interessant at have med her. Ordet har taget samme rejse som skam, og mange andre bandeord vil følge efter. Bandeord bliver nemlig slidt, og så må vi opfinde nye vendinger, der forarger os, så vi kan lægge kraft i vores udsagn.